Pomidorowy
- 3 dag. masła
- 3 łyżeczki mąki
- 1 szklanka rosołu lub wody
- 30 dag. świeżych pomidorów lub 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek śmietany
- 3-4 łyżki mleka słodkiego
- sól
- cukier
czas przygotowania 30 min.
W rondelku rozetrzeć masło z mąką, rozprowadzić gorącym rosołem lub wodą, połączyć z przecierem ze świeżych pomidorów lub z koncentratem rozprowadzonym 1-2 łyżkami wody i, mieszając bez przerwy zagotować. Na końcu połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać do smaku sól i cukier. Jeśli sos jest za gęsty, dodać trochę wody.
Uwaga. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je rozgotować w bardzo małej ilości wody. Sos podajemy do makaronów, kasz na sypko, ryżu, kotletów, ryb itp.
Pikantny sos pomidorowy
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- puszka (850ml.) pomidorów (bez skórki) w zalewie
- biały pieprz
- odrobina cukru
- odrobina sambal oelek lub pieprzu cayenne
- sól
czas przygotowania 25 min.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku olej, podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać odcedzone, pokrojone na kawałki pomidory ( zalewę wykorzystać do innych celów ), dusić na średnim ogniu 10-15 min. aż sos zgęstnieje. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną sambal oelek lub pieprzem cayenne.
Pomidorowo cebulowy
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 5g mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli jodowanej
- 500g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego " instant"
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
czas przygotowania 50 min.
Obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Cebula powinna być miękka. Kminek, gorczycę, miód i sól dodać do cebuli. wszystkie składniki dobrze wymieszać. Umyć pomidory, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Usunąć zielone nasady łodyg. Pomidory dusić w rondlu tak długo, aż się rozpadną.
Do pomidorów dodać wywar warzywny, trochę pieprzu i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszać. Zmiksować pomidory, a następnie przetrzeć przez sito. Do pomidorów dodać masę cebulową i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Listki oskubać z łodyg, drobno posiekać i dodać do schłodzonego sosu. Sos podajemy do gotowanej lub duszonej ryby, mięsa pieczonego w piekarniku lub na grillu, fondue z mięsa.
Pomidorowo-pieprzowy
- 1 mała cebula
- mały strąk zielonej papryki
- 500g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- szczypta pieprzu cayenne
- około 40 ziaren zielonego pieprzu z zalewy
- 1 łyżeczka zielonego sosu tabasco
czas przygotowania 50 min.
Obrać cebulę i drobno posiekać. Strąki papryki umyć, osuszyć na ściereczce, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Umyć pomidory, osuszyć, usunąć zielone nasady łodyg i pokroić w kostkę. pokrojoną cebulę i paprykę włożyć do rondla i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować tak długo, aż zmiękną. Zmiksować pomidory, a następnie przetrzeć przez sito. Posiekać drobno ziarna zielonego pieprzu. Tabasco i pieprz wymieszać z sosem. Doskonały do pieczonych kiełbasek, mięsa pieczonego w piekarniku lub na grillu, fondue z mięsa.
Paprykowy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500g czerwonych lub żółtych strąków papryki
- około 200 ml. wywaru z warzyw
- 3 duże gałązki tymianku
- sól jodowana
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
czas przygotowania 50 min.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Umyć strąki papryki, starannie osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Cebulę, czosnek i paprykę krótko podsmażyć. Podlać wywarem z warzyw, dodać tymianek, przykryć rondel i dusić warzywa na średnim ogniu tak długo, aż papryka będzie bardzo miękka. Wyjąć gałązki tymianku. Warzywa zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Przyprawić sos do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. W razie potrzeby rozcieńczyć wywarem z warzyw. Gotowy schłodzony sos podawać na stół. Świetny do ryby duszonej lub z grilla, kurczaka z grilla, gotowanych lub duszonych warzyw, makaronu - wtedy sos podajemy na gorąco.
Pomidorowo - warzywny do spaghetti
- 40 dag. mielonego mięsa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie marchwie
- 1/4 selera
- 2 pietruszki
- 6 pomidorów
- sól, pieprz
- bazylia
- papryka
- 6 łyżek oleju
- 3/4 szklanki białego wina
czas przygotowania 1 godz.
Cebulę, czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę oczyścić, dokładnie umyć, rozdrobnić (cebulę i czosnek drobno pokroić, pozostałe zetrzeć na tarce z dużymi otworami ), podsmażyć na oleju, by się lekko zrumieniły, wyjąć, osączyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na rumiano mielone mięso, rozdzielając je widelcem. Dodać podsmażone warzywa, wlać wino i dusić razem 15 min. Pomidory umyć, obrać ze skórki ( w tym celu trzeba je sparzyć ), pokroić dodać do sosu i dalej dusić, aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz