Bakłażan - łatwy, dobry i smaczny
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z
oliwek
- 1/3 dużego
bakłażanu
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 110 g (1 szkl.) bułki tartej
- 1 posiekany
pomidor
- 25 g (3/4 szkl.) tartego parmezanu
- 60 ml (3/4 szkl.) sosu sałatkowego włoskiego
Metoda przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować
oliwą blachę do pieczenia.
2. Pokroić bakłażana na 8 okrągłych
plastrów po 1 do 1,5 cm grubości. Zdjąć skórę, zachowując okrągły kształt
plastrów. W małej misce rozbełtać jajko z wodą. Wysypać bułkę tartą na talerz.
3. Zanurzać plastry bakłażana w jajku z
wodą, a następnie w bułce tartej. Układać plastry w jednej warstwie na
przygotowanej blasze. Na wierzchu plastrów porozkładać kawałki pomidorów,
posypać parmezanem i polać włoskim sosem vinaigrette.
4. Piec w nagrzanym piekarniku przez około
15 minut. Jeżeli piekarnik na to pozwala, przestawić go na pieczenie na ruszcie
i piec przez kolejne 3 do 5 minut. Sprawdzać często, czy plastry się nie
przypalają.
Bruschetta z dwóch rodzajów pomidorów
Składniki:
- 6 posiekanych
pomidorów śliwkowych
- 55 g (1/2 szkl.) suszonch pomidorów w oleju
- 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
- 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
balsamicznego
- 10 g liści
świeżej bazylii
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 bagietka
- 220 g tartego
sera mozzarella
Metoda przygotowania
1. Nagrzać piekarnik włączając funkcję
„ruszt” lub „grill”.
2. W dużej misce połączyć oba rodzaje
pomidorów, czosnek, oliwę, ocet, bazylię, sól i pieprz i odstawić na 10 minut.
3. Pociąć bagietkę na dwucentymetrowej
grubości kromki i ułożyć je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec przez
1 do 2 minut, aż lekko się zarumienią.
4. Porozkłagać pomidorowy sos równomiernie
na przygotowane tosty, a wierzch każdego posypać mozarellą.
5. Podpiec przez 5 minut, aż ser się
roztopi.
Ekspresowe marynowane warzywa
Składniki:
- 140 g różyczek
brokułów
- 150 g różyczek
kalafiora
- 1 zielona
papryka, pokrojona na 2 cm kawałki
- 1 ogórek -
obrany, oczyszczony z pestek i drobno pokrojony
- 1 grubo
pokrojona marchewka
- 1/4 szklanki włoskiego sosu sałatkowego
Metoda przygotowania:
1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i
wrzucić do wrzątku brokuły z kalafiorem. Po minucie wyjąć, odcedzić i opłukać.
2. Włożyć brokuły, kalafior, paprykę,
ogórek i marchew do średniej miski, zalać sosem sałatkowym. Przykryć miskę i
wstawić na godzinę do lodówki.
Faszerowana cukinia
Składniki:
- 700 g cukinii,
przekroić na pół
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- 55 g startego
żółtego sera (np. cheddar)
- 3/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki świeżej
posiekanej natki pietruszki
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka,
rozbełtane
- 2 łyżki masła,
pokrojonego w kostkę
Metoda przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
Dodać połówki cukinii i gotować do miękkości, około 15 minut. Odcedzić i
przestudzić. Wydłubać z cukinii łyżką miąższ do miski, formując łódeczkę.
3. Do miski z miąższem cukinii dodać bułkę
tartą, ser, cebulę, pietruszkę, sól, większość parmezanu oraz jajka, a następnie
wszystko wymieszać. Napełnić łódeczki nadzieniem. Na wierzchu każdej z łódeczek
położyć trochę masła i posypać pozostałym parmezanem.
4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30
minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz