Grochówka z kiełbasą
- 20 dag grochu suchego
- 20 dag kiełbasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- majeranek, sól, pieprz
Groch przebrać, opłukać. Zalać 2 szkl. bulionu. Zagotować,
odstawić na 2 h. Do grochu dodać 3 szkl. bulionu (1 szkl. bulionu zostawić) i
wszystko razem ugotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy
pod koniec gotowania. Kiełbasę pokroić w paseczki. Wrzucić do zupy. Boczek
drobno pokroić, stopić na łyżce oleju. Skwarki przełożyć do zupy. Cebulę obrać,
umyć posiekać. Podsmażyć na oleju. Przełożyć do zupy. Dodać majeranek. Z oleju i
mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem. Zagotować z zupą. Doprawić
pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz