Tosty francuskie z ziołami
4 duże jajka
4 łyżki chudego mleka
1 łyżka natki pietruszki, drobno
posiekanej
1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno
posiekanego
½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
lub szczypta suszonego
szczypta słodkiej papryki
4 duże pieczarki lub inne, duże grzyby o
płaskich kapeluszach (razem ok. 250 g)
3 łyżki oleju słonecznikowego
4 plasterki chudego bekonu, okrojone ze
skórki i tłuszczu
5 grubych kromek białego pieczywa
tostowego
-
1. Roztrzepać jajka z mlekiem, większością
natki pietruszki, szczypiorkiem, tymiankiem i papryką w głębokim talerzu.
Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
2. Rozgrzać dość mocno opiekacz. Odkroić z
grzybów nóżki. Nasmarować lekko spody kapeluszy łyżką oleju. Ułożyć na ruszcie
spodami do góry, a obok plasterki bekonu. Opiekać grzyby 6–7 minut, a bekon
około 10 minut, przewracając go na drugą stronę po 5 minutach. Kiedy grzyby i
bekon będą gotowe, wyjąć je z opiekacza i odłożyć w cieple.
3. Pokroić każdą kromkę pieczywa tostowego
na 4 trójkąty. Rozgrzać dużą patelnię teflonową na średnim ogniu i wlać łyżkę
pozostałego oleju. Zanurzyć około ¼ trójkątów z pieczywa w jajku i wrzucić na
patelnię. Smażyć 1–2 minuty, aż przyrumienią się z obu stron. Zdjąć z patelni i
odłożyć w ciepłe miejsce na czas smażenia reszty pieczywa. W razie potrzeby
dodać jeszcze łyżkę oleju.
4. Ułożyć po 5 francuskich grzanek na
każdym talerzu. Pokroić pieczarki na grube plastry i ułożyć na talerzach wraz z
bekonem. Posypać resztą natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz