niedziela, 28 października 2012

Kuchnia amerykańska 5

Amerykańska szarlotka   
 

Składniki:

nadzienie :

  •  1 kg jabłek
  •  3/4 szklanki cukru
  •  3 łyżeczki cynamonu
 
ciasto :

  •  2 i 1/4 szklanki mąki
  •  2/3 szklanki oleju
  •  1/3 szklanki wody
  •  szczypta soli
  •  2 łyżki stopionego masła do pokropienia ciasta
 
 

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać , pokroić na ćwiartki , a następnie w cienkie plasterki . Zagnieść ciasto , podzielić je na dwie części , rozwałkować . Jeden z płatów ułożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem formy ( u mnie tortownica ).
2. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem , wyłożyć je na ciasto . Przykryć drugim płatem . Skropić wierzch stopionym masłem. Piec w temperaturze 180°C do zrumienienia ciasta .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz