Amerykańska szarlotka
Składniki:
nadzienie :
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
ciasto :
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła do pokropienia ciasta
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać , pokroić na ćwiartki , a następnie w cienkie plasterki . Zagnieść ciasto , podzielić je na dwie części , rozwałkować . Jeden z płatów ułożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem formy ( u mnie tortownica ).2. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem , wyłożyć je na ciasto . Przykryć drugim płatem . Skropić wierzch stopionym masłem. Piec w temperaturze 180°C do zrumienienia ciasta .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz