Empanadas z kurczakiem
- bulion drobiowy 500ml.
- liść laurowy 1 szt.
- pierś z kurczaka 3 szt.
- oliwa 1 łyżka
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- kminek mielony 1 łyżeczka
- oliwki zielone 40g
- ciasto kruche 5 arkuszy
- jajka 1 szt.
Kurczaka dotować przez około dziesięć minut w wrzącym bulionie z listkiem laurowym. Po ugotowaniu ostudzić kurczaka i pokroić w kostkę, z wywaru pozostawić szklankę. Cebulę pokroić i usmażyć na rozgrzanej patelni razem z czosnkiem i kminkiem. Następnie dodaj szklankę bulionu, rodzynki , doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz płomień i podgotowuj aż wywar wyparuje. Kolejno dodaj kurczaka i drobno pokrojone oliwki. Z kruchego ciasta wyciąć kółka jak na pierogi, wypełnić nadzieniem, zlepić i piec w piekarniku na blaszce z tłuszczem w temperaturze 200 stopni 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz