Witam w dzisiejszym dniu przedstawię kilka ciekawych przepisów z kuchni włoskiej. Jako pierwszą przedstawię Wam przekąskę Carpaccio di manzo ( carpaccio z wołowiny )
Carpaccio di manzo
(carpaccio z wołowiny)
Na blacie roboczym, na środku natłuszczonego pergaminu, kładziemy plaster polędwicy, przykrywamy przezroczystą folią i zbijamy młotkiem kuchennym aż do uzyskania plastra grubości około 4 mm. Następnie zdejmujemy folię, a papier z leżącym na nim mięsem bierzemy w rękę, odwracamy i układamy mięso na talerzu. Usuwamy delikatnie papier - tak by nie uszkodzić mięsa. Na koniec wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy i pieprzymy, skrapiamy mięso oliwą. Wstawiamy je do lodówki na 15 min. W tym czasie mięso się maceruje. Po wyjęciu z lodówki podajemy carpaccio z opłukaną i osuszoną rukolą, cienko zestruganym parmezanem, polewamy doprawioną oliwą. Inny sposób przygotowania carpaccio to zastąpienie rukoli grzybami, a konkretnie prawdziwkami, w czasie gdy jest na nie sezon, czyli od sierpnia do pierwszych dni października -zapewniam Państwa, że jest to wyjątkowe danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz