piątek, 19 października 2012

Kuchnia włoska

Witam w dzisiejszym dniu przedstawię kilka ciekawych przepisów z kuchni włoskiej. Jako pierwszą przedstawię Wam przekąskę Carpaccio di manzo ( carpaccio z wołowiny )

                                                        Carpaccio di manzo
                                    (carpaccio z wołowiny)

  •     100g polędwicy wołowej
  •     40g rukoli
  •     30g parmezanu
  •     pół cytryny
  •     oliwa extra virgin
  •     sól
  •     pieprz

Na blacie roboczym, na środku natłuszczonego pergaminu, kładziemy plaster polędwicy, przykrywamy przezroczystą folią i zbijamy młotkiem kuchennym aż do uzyskania plastra grubości około 4 mm. Następnie zdejmujemy folię, a papier z leżącym na nim mięsem bierzemy w rękę, odwracamy i układamy mięso na talerzu. Usuwamy delikatnie papier - tak by nie uszkodzić mięsa. Na koniec wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy i pieprzymy, skrapiamy mięso oliwą. Wstawiamy je do lodówki na 15 min. W tym czasie mięso się maceruje. Po wyjęciu z lodówki podajemy carpaccio z opłukaną i osuszoną rukolą, cienko zestruganym parmezanem, polewamy doprawioną oliwą. Inny sposób przygotowania carpaccio to zastąpienie rukoli grzybami, a konkretnie prawdziwkami, w czasie gdy jest na nie sezon, czyli od sierpnia do pierwszych dni października -zapewniam Państwa, że jest to wyjątkowe danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz