Eintopf z wędliną i fasolką
Składniki:
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 3 cebule
- 250 g kiełbasy szynkowej
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 1/2 I bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 pęczek cząbru
- 1 duży ziemniak (200 g)
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczoną fasolkę umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w plasterki.
2. Wędlinę i boczek usmażyć na chrupko, na złoty kolor. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę na złoty kolor.
3. Dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, posolić i oprószyć pieprzem. Dodać fasolkę i cząber, dusić 20 minut pod przykryciem.
4. Obranego ziemniaka zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do fasolki na 5 minut przed końcem duszenia. Wyjąć cząber, dodać wędlinę i boczek.
5. Wymieszać i doprawić do smaku, można dodać posiekaną natkę
Dodatki:
Smażone ziemniaki lub chleb, zimne mleko lub dobrze schłodzone piwo.
Rada:
Jeśli ktoś lubi dania słodko-kwaś-ne, radzimy dodać cukier i ocet winny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz