Petto di pollo con verdure
( Pierś Kurczaka z Warzywami )
- 2 pojedyncze (średnie) piersi z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 7 gałązek nać pietruszki (posiekać)
- 2-3 łyzki oliwa
- 3 łyżki wody
- sól,pieprz,bazylia (wg.uznania)
- Na marynatę piersi:
- 2 płaskie łyżeczki soli (można mniej lub więcej)
- 1/2 łyżeczki pieprz czarny
- 1 łyżeczka papryka słodka czerwona w proszku
- 1 łyżeczka suszona bazylia
- 1 łyżeczka majeranek (suszony)
- 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka (złocista)
- 2 łyżki oliwy
Mięso myjemy i osuszamy.Powyższe składniki na marynatę mieszamy w naczyniu. Następnie wcieramy ją w nasze mięso z każdej strony (odkładamy do lodówki na 1h) Cukinię,paprykę,seler myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w krążki lub w pół krążki.Rozgrzewamy oliwe na patelni i wkładamy piersi.Smażymy z obu stron na wolnym ogniu,od czasu do czasu przekrecając-żeby doszły w środku (odkładamy w ciepłe miejsce) Na tą sama patelnię wkładamy następnie wszystkie nasze warzywa + natkę pietruszki,dodajemy 2 łyżki oliwy,trzy łyzki wody,mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory w zalewie.Doprawiamy solą,pieprzem i bazylią,mieszamy i gotowe. Pierś z warzywami podajemy z dowolnym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz