Curry Z Pomidorów I Bakłażana
Fajny i dość prosty do przygotowania przepis na curry z dodatkiem pomidorów i bakłażana. Przed obróbką cieplną bakłażan został posolony, aby pozbyć się goryczy, a także aby nie chłonął tak dużej ilości tłuszczu. Idealna kompozycja dobranych warzyw w typowo indyjskiej potrawie jaką jest curry. Curry z pomidorów i bakłażana zostało ostatecznie podane wraz z Raitą.
SKŁADNIKI :
- 2 duże pomidory, pokrojone w większą kostkę
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1/2 szklanki liści kolendry, posiekanych
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- 2 duże bakłażany pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Pokrojonego bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na około 30 minut, po których płuczemy wodą i suszymy.
2. Na patelni wok podgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy cebulę, aż do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy do cebuli, drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy i przyprawiamy 2 łyżkami mielonego kminu rzymskiego, mieloną kolendrą, gorczycą, kurkumą i ostrą papryką. Całość podsmażamy niecałą minutę aż przyprawy uwolnią aromat.
3. Do przysmażonej cebuli i czosnku z przyprawami dodajemy pokrojone pomidory wraz z bakłażanami. Całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły dodawane warzywa. Patelnie przykrywamy i gotujemy przez kolejne 15-20 minut, aż bakłażan zmięknie. Na zakończenie Curry z pomidorów i bakłażana posypujemy liśćmi kolendry, oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Indyjska potrawa gotowa. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz