Chili con carne
- oliwa 1 łyżeczka
- cebula 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- chili 2 szt.
- mielona wołowina 1/2 kg.
- pomidory z puszki 800g
- przecier pomidorowy 90g
- papryka ostra sproszkowana 1/2 łyżeczki
- cukier 2 łyżeczki
- bulion wołowy 250 ml.
- fasola czerwona 400g
Cebulę i chili drobno kroimy, smażymy na rozgrzanej patelni razem ze zgniecionym czosnkiem, kolejno dodajemy mięso mielone, mieszamy aż mięso będzie gotowe. Do całości dodajemy pomidory, paprykę, cukier i przecier pomidorowy, zalewamy bulionem i pod przykryciem dusimy. Danie jest gotowe gdy płyn odparuje, całość się zagęści. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz