Mozzarella in carrozza
( Grzanki z mozzarellą )
Jest to danie typowo neapolitańskie. Region Kampania jest znany na całym świecie za wspaniałych produktów mleczarskich, a mozzarellę z mleka bawolic produkuje się wyłącznie w tym regionie.
- mozzarella w najlepszym gatunku (125g)
- chleb tostowy
- jajko
- mąka do obtaczania
- oliwa extra virgin do głębokiego smażenia
Mozzarelle kroimy na plastry, układamy na kromkach chleba tostowego i przykrywamy drugą kromką. Następnie brzegi chleba obtaczamy w mące i w jajku. Mąka zabezpiecza mozzarellę przed wysunięciem się. Na patelni rozgrzewamy oliwę w takiej ilości by zakrywała chleb. Przygotowane kromki wkładamy do gorącej oliwy i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu układamy na papierze kuchennym i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz