sobota, 20 października 2012

Kuchnia włoska 5

Mozzarella in carrozza
( Grzanki z mozzarellą )

Jest to danie typowo neapolitańskie. Region Kampania jest znany na całym świecie za wspaniałych produktów mleczarskich, a mozzarellę z mleka bawolic produkuje się wyłącznie w tym regionie.

  • mozzarella w najlepszym gatunku (125g)
  • chleb tostowy
  • jajko
  • mąka do obtaczania
  • oliwa extra  virgin  do głębokiego smażenia

Mozzarelle kroimy na plastry, układamy na kromkach chleba tostowego i przykrywamy drugą kromką. Następnie brzegi chleba obtaczamy w mące i w jajku. Mąka zabezpiecza mozzarellę przed wysunięciem się. Na patelni rozgrzewamy oliwę w takiej ilości by zakrywała chleb. Przygotowane kromki wkładamy do gorącej oliwy i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu układamy na papierze kuchennym i odsączamy nadmiar tłuszczu.  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz