Muffiny z pajęczyną
150 g masła
225 g cukru
4 jajka
1 i 1/4 łyżeczki aromatu
waniliowego
200 g mąki
60 g kakao
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/4 łyżeczki soli
175 ml mleka
300 g gotowego lukru białego
300 g gotowego lukru czekoladowego
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Natłuścić formę do muffinów lub wyłożyć foremkami z papieru.
2. W średniej misce utrzeć mikserem masło z
cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszać jajka i wanilię. W osobnej misce
połączyć mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy na
przemian z mlekiem do momentu połączenia wszystkich składników. Nałożyć ciasto
do foremek równomiernie za pomocą łyżki.
3. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25
minut, do momentu, gdy po lekkim naciśnięciu będą sprężynować. Ostudzić
pozostawiając w foremce.
4. Po ostudzeniu wyłożyć z foremek i
posmarować wierzch białym lukrem. Następnie narysować lukrem czekoladowym okręgi
od środka do zewnątrz. Okręgi powinny być w 1/2-1 cm odstępach. Następnie
zaczynając od środka przeciągnąć nożem lub patyczkiem od środka do krawędzi
muffina. Powtórzyć czynność 5-8 razy w równych odstępach, aby utworzyć wzór
pajęczyny. To samo zrobić z pozostałymi muffinami.
5. Na koniec można na środku umiścić
plastikowego pająka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz