Kurczak Jalfrezi
Jalfrezi to potrawa z rodziny curry, jednak w tym wypadku kurczaka oraz warzywa smażymy razem z czosnkiem, imbirem, cebulą oraz innymi przyprawami do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Naprawdę rewelacyjna potrawa, sos jest aromatyczny o nietypowym smaku.
SKŁADNIKI :
- 675 g piersi z kurczaka, na drobne kawałki
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, posiekana drobno
- 1 czerwona papryka, pokrojona
- 1 zielona papryka, pokrojona
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2,5 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 400g pomidorów z puszki, pokrojonych
- 2 łyżki świeżej kolendry, drobno pokrojonej
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W dużym garnku podgrzewamy olej na którym smażymy nasiona kminu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie dodajemy cebulę oraz dwa rodzaje papryki, smażymy około 5-6 minut.
2. Po chwili dodajemy czosnek oraz imbir, po czym smażymy jeszcze około 2 minuty.
3. Po 2 minutach dodajemy zmieloną kolendrę, chili, zmielony kmin, garam masalę, kurkumę oraz sól do smaku, całość smażymy chwilę.
4. Dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka oraz posiekaną kolendrę. Całość smażymy około 5 minut.
5. Na koniec dodajemy jeszcze pomidory i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Całość zdobimy świeżą kolendrą, podajemy z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz