piątek, 19 października 2012

Kuchnia włoska 2

Witam kolejny przepis z kuchni włoskiej jaki chciałbym Wam przedstawić to sos ragù bolognese.



                                          Ragù bolognese
                                        (ragoùt bolońskie)

  • 400g mielonej wołowiny
  • 400g mielonej cielęciny
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 200 ml. białego wina (szklanka)
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 70g sera naciowego
  • mała cebulka
  • średnia marchewka  
  • 1500g pulpy pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 10g czarnego pieprzu
  • sól

Oliwę wlewamy do rondla, podgrzewamy, a następnie dodajemy wymieszane mięso i podsmażamy. Kroimy na małe kawałki : marchewkę, seler i cebulkę. Gdy tylko mięso się podsmaży, co trwa około 10 min., wlewamy wino i odparowujemy je, wrzucamy warzywa i mieszamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pulpę pomidorową i około 200 ml. wody ; zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez okolu 3 godzin, mieszając co jakiś czas. W czasie gdy ragoùt się gotuje, przygotowujemy czystą ściereczkę, kładziemy pośrodku liście laurowe, pieprz i goździki, zbieramy brzegi i dobrze wiążemy sznurkiem. Takie zawiniątko umieszczamy w gotującej się potrawie i wyjmujemy po zakończeniu gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz