Ragù bolognese
(ragoùt bolońskie)
- 400g mielonej wołowiny
- 400g mielonej cielęciny
- 300g mielonej wieprzowiny
- 200 ml. białego wina (szklanka)
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 70g sera naciowego
- mała cebulka
- średnia marchewka
- 1500g pulpy pomidorowej
- 3 liście laurowe
- 4 goździki
- 10g czarnego pieprzu
- sól
Oliwę wlewamy do rondla, podgrzewamy, a następnie dodajemy wymieszane mięso i podsmażamy. Kroimy na małe kawałki : marchewkę, seler i cebulkę. Gdy tylko mięso się podsmaży, co trwa około 10 min., wlewamy wino i odparowujemy je, wrzucamy warzywa i mieszamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pulpę pomidorową i około 200 ml. wody ; zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez okolu 3 godzin, mieszając co jakiś czas. W czasie gdy ragoùt się gotuje, przygotowujemy czystą ściereczkę, kładziemy pośrodku liście laurowe, pieprz i goździki, zbieramy brzegi i dobrze wiążemy sznurkiem. Takie zawiniątko umieszczamy w gotującej się potrawie i wyjmujemy po zakończeniu gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz