Tort cappuccino
- 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)
- 175 g masla
- 4 jaja
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 125 g maki pszennej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 25 g proszku instant-cappuccino
Masa I:
- 10 g proszku instant-cappuccino
- 150 ml goracej wody
- 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)
Masa II:
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru
- 250 g twarogu (chudy)
Polewa:
- 200 g smietany 30%
- 200 g gorzkiej kuwertury
Sposób przygotowania:
1. Na ciasto polamac czekolade na czastki, razem z maslem roztopic pod wplywem b. niskiej temperatury ciagle mieszajac, ostudzic.2. Nagrzac piekarnik. 180°C
3. Jaja ubijac mikserem 1 minute na najwyzszych obrotach. Cukier wymieszac z cukrem waniliowym i szczypta soli, w ciagu 1 min. wsypywac i ubijac jeszcze dalsze 2 min.
4. Make wymieszac z proszkiem cappuccino, polowe dodac do masy jajecznej i krótko miksowac na najnizszym poziomie. Reszte mieszanki macznej w podobny sposób polaczyc. Powoli i ostroznie dodac mase czekoladowo-maslowa. Ciasto wlac do okraglej formy (srednica 26 cm, wysmarowana tluszczem). Forme z ciaste w stawic do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec 30 – 35 min.
5. Ciasto wyjac z formy, przekroic.
6. Na mase I proszek cappuccino wymieszac z garaca woda. Czekolade pociac i dodac, ciagle mieszajac stopic az powstanie masa. Na czesc ciasta wylozyc i posmarowac czekoladowa mase I i nalozyc 2 czesc ciasta.
7. Na mase II wlozyc do miski mascarpone i cukier wymieszac na gladka mase mikserem. Krótko wmieszac twaróg. Masa II wysmarowac na zewnatrz tort i jego scianki.
8. Na polewe podgrzac smietane w garnku. Garnek zdjac z kuchenki. Kuwerture pociac i stopic ciagle mieszajac w smietanie. Polewe przestudzic (ale nie calkowicie ostudzic!)
9. Mase wylac na zimny tort i rozprowadzic lyzka. Ochlodzic.
10. Mozna ciasto polac likierem kawowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz