Pierożki drożdżowe z mięsem
CIASTO
:
- 700 g mielonej
wołowiny
- 1 drobno
posiekana cebula
- 1 łyżeczka soli
- mielony czarny pieprz do smaku
- suszony koperek do smaku
NADZIENIE:
- 7 g suchych
aktywnych drożdży
- 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 3 jajka
- 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g (4 szklanki) mąki pszennej
- 700 ml (3 szklanki) oleju do smażenia
1.
Na patelni na średnim ogniu podsmażyć
mieloną wołowinę, aż się równo zrumieni; odlać tłuszcz. Dodać cebulę i podsmażać
z wołowiną, aż się zeszkli. Doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem do
smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
2.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej
wody i umieścić na około 10 do 15 minut w ciepłym miejscu, aż się spienią. W
średnim rondelku na małym ogniu podgrzać mleko i trzepaczką roztrzepać w nim
delikatnie jajka, olej, cukier i sól. Zdjąć z ognia.
3.
Wsypać połowę mąki do dużej miski i
stopniowo wymieszać ją z przygotowanym mlekiem. Następnie dodawać stopniowo
roztwór drożdży na przemian z pozostałą mąką, mieszając po każdym dodaniu. Po
dokładnym wymieszaniu zagnieść ręką ciasto, formując dużą kulę, aż przestanie
przyklejać się do miski. (Uwaga: Zacząć od 4 szklanek mąki. Jeśli potrzeba,
można w trakcie wyrabiania ciasta stopniowo dodawać więcej.) Przykryć miskę
czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do czasu, aż ciasto dwukrotnie
zwiększy swoją objętość.
4.
Wyjąć ciasto z miski i położyć na lekko
posypanej mąką stolnicy. Odrywać kawałki wielkości mniej więcej piłeczek
pingpongowych. Formować z nich krążki około 9 -10 cm średnicy.
5.
Na środek każdego krążka nałożyć czubatą
łyżkę mięsnego nadzienia. Składać krążki na pół i mocno ściskać krawędzie,
szczypiąc je naokoło dla uszczelniania. Układać na płaskiej powierzchni i
pozostawić na około 10 minut.
6.
W dużej ciężkiej patelni lub frytkownicy
podgrzać olej do 190°C. Smażyć pierogi na głębokim oleju partiami, aż nabiorą
złotego koloru najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Wyjmować na wyłożoną
papierowymi ręcznikami tacę, by osączyć z tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz