Golonka pieczona w piwie
- 2 golonki
- 250 ml piwa
- 3 łyżki smalcu
- 75 dag kiszonej kapusty
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 2 kwaśne jabłka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Golonki oczyścić, opłukać, zalać wrzatkiem i gotować 15 min. Wyjąć, osuszyć i natrzeć solą. Wywar zachować. W naczyniu żaroodpornym ułożyc golonki wraz z 3 łyżkami smalcu. Piec przez 10 min. w temp. 200°C, a następnie 1 h w temp. 180°C. Często obracać i podlewać piwem.Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i posiekać wraz z obraną cebulą. Dodać kapustę, podlać wywarem z golonki, włożyć liść laurowy i doprawić, dusić przez 40 min. Wyjąć liść laurowy, kapustę wyłożyć na półmisek i położyć na niej przekrojone na pół golonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz