Bibim Naengmyun Pikantny Makaron Soba
Pikantne koreańskie danie stworzone z przepisu na sałatkę przez Panią Teresę. Makaron soba będący sam w sobie trochę mdły dostał "kopa" przy pomocy typowo koreańskich składników, czyli papryki gochugaru oraz pasty gochujang. Fajne i dość proste w przygotowaniu danie dla miłośników pikantnej kuchni.
- 1 jajo kurze, wcześniej ugotowane i przekrojone na połowę
- 1/2 pokrojonego w cienkie słupki ogórka
- 1/2 nashi (gruszki koreańskiej), pokrojonej w słupki
- 90 g makaronu sob
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty gochujang (koreańska pasta chilli)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka koreańskiego chilli (gochugaru, opcjonalnie może być ostra papryka w proszku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Makaron gotujemy w dużej ilości wody (około 5 minut ), po czym go odcedzamy.
2. W średniej misce mieszamy 2 łyżki pasty koreańskiej gochujang, 1 łyżeczkę koreańskiej papryki chili, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę ziaren sezamu.
3. Ugotowany makaron układamy na talerzu. Polewamy sosem, posypujemy pokrojonym w paski ogórkiem oraz nashi. Na samą górę układamy ugotowane jajko i podajemy. Jeśli podają Państwo tą potrawę na zimno, makaron należy wcześniej posypać pokruszonym lodem. Bibim Naengmyun Pikantny Makaron Soba gotowy do podania. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz