Lasagne con pollo e verdure
( Lasagne z kurczakiem i warzywami )
- podwójna pierś z kurczaka
- mała cukinia
- średnia cebula
- dwie papryki (żółta i czerwona)
- różyczki z małego brokuła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kulka mozzarelli (125 gramów)
- ok. 350 gramów płatów makaronu lasagne
Sos pomidorowy:
Beszamel:
- 50g masła
- 200ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1. Warzywa i kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka wraz z posiekaną cebulą. Po ok. 5 minutach dodać pozostałe warzywa, dusić pod przykryciem podlane niewielką ilością wody.
2. Za pomocą blendera przygotować sos pomidorowy - zmiksować pomidory z puszki z ząbkiem czosnku i ziołami, doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. 4/5 sosu pomidorowego wlać do duszących się warzyw, pozostałą część zachować.
4. W rondlu przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać mleko i energicznie mieszać, aż sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku.
5. Na dno formy do pieczenia wylać niewielką ilość beszamelu. Ułożyć płaty makaronu, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem. Posypać porwaną na drobne kawałki mozzarellą, polać odrobiną beszamelu i przykryć płatami makaronu.
6. Czynność powtarzać, aż zapełnimy całą formę. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu polane pozostałym sosem pomidorowym, beszamelem oraz posypane mozzarellą.
7. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz