Sałatki z kiełbaską chorizo
Składniki:
• mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 125 g mozzarelli w kulce
• 2 czubate łyżki tartego parmezanu
• 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
• kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
• pieczywo
Sos:
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 125 g mozzarelli w kulce
• 2 czubate łyżki tartego parmezanu
• 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
• kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
• pieczywo
Sos:
• 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
• 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
• 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać szczypiorek, rozdrobnioną mozzarellę, parmezan, suszone pomidory. Posypać delikatnie solą. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z pieczywem.
Na talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać szczypiorek, rozdrobnioną mozzarellę, parmezan, suszone pomidory. Posypać delikatnie solą. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz