1. Pokroić polędwiczkę w poprzek w plasterki grubości 5 mm, a następnie w paseczki szerokości 5 mm. Przykryć mięso i odstawić.
2. Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem i gotować 4 minuty, ewentualnie
ugotować go lub namoczyć zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie
odlać i odstawić.
3. Mocno rozgrzać wok lub dużą patelnię o grubym dnie. Wlać olej i
poruszać wokiem, by rozlał się po dnie i brzegach. Wrzucić cebulę oraz
czosnek i smażyć, cały czas mieszając, przez minutę. Dodać przyprawę
pięć smaków i smażyć jeszcze minutę, wciąż mieszając.
4. Wrzucić paseczki wieprzowiny i smażyć, wciąż mieszając, przez 3
minuty. Dodać fasolkę (lub groszek cukrowy), paprykę i smażyć jeszcze 2
minuty. Wlać wywar, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
5. Wrzucić do woka makaron i smażyć jeszcze 2–3 minuty, mieszając i potrząsając wokiem, aż składniki będą dobrze wymieszane.
6. Doprawić potrawę do smaku i podawać, posypaną listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz