Holenderski stamppot
Składniki:
- 400g cykorii endywii
- 1 kg ziemniaków
- 5 dag masła
- łyżka śmietany 18-proc.
- 2 cebule
- sól
- 2 łyżki mąki
- ok. 30 dag kiełbasy podwawelskiej
- 3/4 szkl. bulionu
Przygotowanie:
- Cykorię myjemy i, szatkujemy. Wkładamy do wrzątku na ok. 3 minuty, odcedzamy.
- Cebule obieramy i siekamy. Rumienimy na połowie roztopionego masła.
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę i robimy purée. Mieszamy z cykorią i cebulą.
- Kiełbasę kroimy w 2-cm plastry, obtaczamy w mące i smażymy ok. 10 minut na reszcie roztopionego masła. Wyjmujemy. Do tłuszczu po smażeniu wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu.
- Purée wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kiełbasę. Zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Polewamy bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz