Hiszpańskie klopsiki Gordona Ramsaya
Składniki:
Klopsiki:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 50g bułki tartej
- 25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 120 ml wytrawnego białego wina
- 2x 400 g siekanych pomidorów z puszki ( ja dalam jedną i 3 łyżki pasty pomidorowej)
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania
- W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut, by nieco stwardniały. W między czasie przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego ze złocenia. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut. Gdy sos nam się dusi, w między czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz