Kofta z jagnięciny z owocami
Składniki:
- 1 jabłko
- ½ pigwy
- 1 mała cebulka
- 280 g chudej zmielonej
jagnięciny
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
naturalnego
- 4 łyżki świeżej kolendry,
posiekanej
- 2 łyżeczki zmielonego kminu
rzymskiego
- 2 łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki imbiru
- duża szczypta suszonych płatków
chili
- ¾ łyżeczki soli
- 85 g rodzynek
- 2 kopiaste łyżki orzeszków
piniowych
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
kruszone
- 1 jajko, ubite
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Metoda przygotowania:
1. Posiekać drobno jabłko, pigwę i cebulę
ostrym nożem lub robotem kuchennym. Wrzucić do dużej miski i dodać resztę
składników, oprócz oleju. Dobrze wymieszać masę rękami. Podzielić na 8 porcji i
ulepić z każdej z nich płaski kotlet. Przykryć kofty i zostawić w lodówce do
czasu smażenia.
2. Rozgrzać olej na patelni teflonowej i
smażyć kotlety 5–6 minut z każdej strony lub aż się przyrumienią. Kofty są dość
delikatne, ponieważ zawierają dużo owoców i warzyw, więc trzeba uważać, bo
podczas przewracania mogą się rozpaść.
3. Podawać z chlebem pitta i naturalnym
niskotłuszczowym jogurtem. Sałatka z czerwonej kapusty dobrze uzupełnia to
danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz