Gaspacho
Składniki
- ok. 1 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 surowy ogórek (duży gruntowy lub 1/2 długiego)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- ew. 1/2 łyżeczka cukru (jeżeli całość wyjdzie zbyt kwaśna)
Do przybrania:
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 średnia cebula czerwona
Sposób przygotowania:
- Ogórka i pomidory obieramy ze skórki (pomidory zanurzamy na chwile w gorącej wozie i zdejmujemy skórkę). Miksujemy surowe pomidory, ogórka, cebulę i czosnek. Do pomidorowego kremu dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz