tiropitakia
- oliwa z oliwek
- feta 250g
- mięta
- jajka 60g 1 sztuka
- ciasto filo 200-300g
Przygotowanie:
Ser dokładnie rozgnieść widelcem, dodać roztrzepane jajko. Doprawić miętą. Ciasto filo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować oliwą, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu. Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Piec w temperaturze w 180°C, przez około 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią. Można podawać zarówno gorące jak i zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz