Llonguets-katalońskie bułki
Składniki
- Składniki na 10 bułek
- 200 g mąki
- 120 g wody
- 5 g świeżych drożdży
- 150 g zaczynu
- 500 g mąki
- 250-275 g wody
- 10 g soli
- 5 g świeżych drożdzy
Sposób przygotowania
- W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, by powstała jednolita masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego do wyrośniętego zaczynu i wyrabiamy ciasto najlepiej robotem kuchennym przez około 10 minut.
- Przekładamy ciasto na omączony blat, formujemy bardzo duży prostokąt i składamy w wałek jak na tym filmie. Kroimy ciasto na 10 części, układamy płasko na blaszce stroną cięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do rośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Jeśli będą za bardzo się rumieniły, przykrywamy folią aluminiową. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz