Gyros
Składniki:
- 2 piersi kurczaka (60-80 dkg)
- słoik suszonych pomidorów
- naturalny jogurt grecki
- marynata:
- wyciśnięte 2 ząbki czosnku
- sporo suszonych ziół
- czarny pieprz młotkowany
- pieprz cayenne
- posiekany świeży rozmaryn
- sól
- ok. 1/3 oliwy ze słoika z pomidorami
Sposób przygotowania
- Piersi kurczaka po wymyciu i osuszeniu kroję na bardzo cienkie, długie paski. Z przypraw i oliwy przygotowuję sos i wkładam do niego kawałki mięsa. Zostawiam na 15 minut.
- W dużym garnku rozgrzewam olej. Na bardzo rozgrzany kładę mięso. Smażę dokładnie. Dopiero po usmażeniu mięsa dodaję pomidory suszone pokrojone w paski. Z pomidorami smażę nie dłużej, niż przez minutę. Nakładam porcje mięsa z pomidorami na talerze i już na nich polewam je jogurtem. Podaję z pitą (można ją sobie oczywiście tym farszem nadziać) i z mizerią (sos do ogórków: śmietana, sól, pieprz i sok z limonki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz