Oliebollen
(Pączek holenderski)
trudność: łatwe
czas:
SKŁADNIKI:
czas:
SKŁADNIKI:
Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 125ml ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Pozostałe składniki ciasta:
- 350 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 całe jajko kurze
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 2 łyżki rodzynek
- 1 średnie jabłko
Dodatkowo:
- cukier puder + pół łyżeczki cynamonu do obtoczenia
- 2 kostki smalcu do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Do kubka rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli i całość zalewamy 125ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż na wierzchu pojawi się "piana". Przygotowanie ciasta: W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę. Jajko rozbełtujemy wraz z cukrem w innej miseczce i przelewamy do mąki. Dodajemy także wódkę, skórkę otartą z cytryny oraz kilka kropli aromatu cytrynowego. Do wszystkich składników przelewamy zaczyn i całość mieszamy łyżką. Następnie myjemy i obieramy jabłko i ścieramy je na tarce na dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Dodajemy także żurawinę i rodzynki oraz dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. Można mieszać łyżką albo rękami, ale ciasto jest dość kleiste, ma konsystencję ciasta na racuchy. Miskę nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. W garnuszku roztapiamy dwie kostki smalcu. Pączki będziemy kłaść na tłuszcz za pomocą dwóch łyżek, warto je co chwilę moczyć w smalcu. Na jedną łyżkę nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy kulkę, wkładamy na tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze z dodatkiem cynamonu. Wybornie smakują od razu-na ciepło, ale także następnego dnia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz