czwartek, 6 lutego 2014

Kuchnia Holenderska 8

Krem Brokułowy z mimolette
 
 
 
trudność: łatwe
czas:


SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 200 gr sera mimolette
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 torebka mrożonych brokułów lub 1 świeży
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kucharku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i cebulę obieramy ,kroimy w kostkę czosnek obieramy rozgniatamy widelcem,bulion doprowadzamy do wrzenia (ja robiłam na pozostałości z rosołu),ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelnię razem z cebulą i czosnkiem przesmażamy 7-8 minut ,po czym wrzucamy do bulionu ,wsypujemy kucharek i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie,następnie wkładamy mrożone brokuły i gotujemy jeszcze 7 -10 minut. Jeżeli mamy świeżego brokuła wkładamy i gotujemy razem z ziemniakami .Ser ścieramy na tarce dodajemy do zupy,parę różyczek brokuła wyjmujemy do dekoracji a resztę miksujemy blenderem na krem. Nakładamy zupę na talerz polewamy troszkę słodkiej śmietanki dekorujemy brokułem. zupa jest pyszna i pożywna .Gorąco ja polecam:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz