wtorek, 23 października 2012

Kuchnia angielska

Kurczak tikka masala
 
 
  • 400 g filetu z kurczaka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
 
Marynata:
 
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

Sos:
 
 
500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty) z kartonika lub butelki np. Cirio Passata Rustica (lub 1 kg świeżych pomidorów, obranych, bez nasion i soku, miąższ pokrojony w kostkę)
• 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
• 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego
• po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 5 - 6 łyżek śmietanki kremówki lub 3 łyżki mascarpone
 
 
Do podania:
 
  • 300 - 500 g jogurtu naturalnego
  • 200 g ryżu, ugotowanego np. Basmanti
  • świeża kolendra
  • chlebki pita lub naan, bagietki
 
Przygotowanie:
 
 
  1. Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej - kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
  2. Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie).
  3. W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę lub mascarpone (ilość do smaku). Podawać z ryżem, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą.
 
 
 
 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz